Sterrenwacht Vesta

 

 

De sterrenwacht waar het voor mij begonnen is, ik leerde deze sterrenwacht kennen in 1972, De eerste avond toen ik daar aankwam was de sterrenwacht eigenlijk dicht maar Jan Voet en Vincent v Winzen lieten mij toch de sterrenwacht zien en ik mocht door de 75mm Polarex naar Saturnus kijken....ik was met stomheid geslagen wat een beeld!

 

Jan Voet gaf elke woensdag avond in Christelijk school waar hij hoofd van was een sterrenkundige avond, toen nog met dia's en een ingesproken band waarin hij uitleg gaf hoe het planetenstelsel in elkaar zit, als het helder was ging daarna de koepel open om eventueel door de kijker te gaan kijken.

 

Ik heb mij toen aangesloten als medewerker van de sterrenwacht, en werd uit eindelijk bestuurslid, tevens heb ik als afgezant van Vesta geholpen om de LSV ( later LSPS ) op te richten.

 

Jan zijn grote droom was het hebben van een gebouw waarin hij kon gaan les geven in sterrenkunde en aanverwante wetenschappen, er is toen onderzocht of er een locatie in de Twiske polder mogelijk was, we hadden een mogelijkheid om het oude OFC gebouw te kopen en daar een sterrenwacht in te stichten.

Jan vond dat te risico vol en gokte op het school gebouw van de Christelijk school, dat is het ook geworden omdat de Christelijke school verhuisden naar de Zonndauwschool.

 

In de jaren daarna heb ik de sterrenwacht verlaten omdat de chemie tussen Jan en mij niet zo goed meer was, ik ben toen zelfstandig bezig geweest.

Ik ben in het voorjaar van 2022 waar in contact gekomen met Vesta en wilde me daar weer gaan aansluiten als medewerker, helaas overleed Jan een korte tijd daarna.

 

Na het overlijden van Jan hoe nu verder? Met het huidig bestuur en een aantal medewerker van de sterrenwacht gaan we proberen de sterrenwacht nieuw leven in te blazen.

Niet op de methode zoals Jan het deed dus geen les meer geven, maar gewoon als een echte amateur-sterrenwacht wel nog steeds in de geest van Jan.

 

 

Sterrenwacht Vesta

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb