Uitrusting

 

De sterrenwacht werkt met verschillende telescopen, voor in Oostzaan gebruik ik een 15cm F8, 10cm F10 en een 9cm F10 refractor op een EQ5 montering.

 

Dan heb ik nog een aparte telescoop speciaal voor de zon dit is een zogenaamde H-alpha kijker, met deze kijker zijn waarnemingen mogelijk op de oppervlakte van de zon en ook de zogenaamde zonnefakkels.

Dit is een 4cm kijker met een brandpunt van 400mm, deze kijker gaat ook regelmatig mee naar de Achterhoek.

 

In de Achterhoek gebruik ik twee newton telescopen een 13cm F5  op een EQ3-2 montering en een 15cm F8 op een hele mooie MT-3S montering, dan heb ik nog een 20X80 binoculair voor in de Achterhoek als ik een avondje visueel wil waarnemen met een groot beeldveld. 

 

De sterrenwacht bezit ook een aantal camera's, een ZWO ASI 120mm (Achterhoek) en een  ZWO ASI120mm mini (Oostzaan) speciaal voor de maan en de planeten beide zijn monochroom, twee Meade DSI II pro ook monochroom waarvan een in de Achterhoek en een in Oostzaan deze zijn speciaal voor deepsky  en als laatste nog een Canon 1100 D en een Canon 500 D dit zijn de allround camera's, deze kunnen ook op de EQ5 geplaatst worden als ik widefield foto's wil maken.

 

De sterrenwacht werkt hoofdzakelijk van 2 lokatie's, Oostzaan waar het helaas enorm licht vervuild is  (SQM 18.5 gemiddelt) en vanaf Gelders Laren waar de omstandigheden vele malen beter zijn dan in Oostzaan (SQM 20 gemiddelt) ik heb daar een chalet staan op een rustige plek met relatief weinig licht.

In Oostzaan maak ik hoofdzakelijk maan/planeet foto's en in de Achterhoek deepsky.

 

Tevens bezit de sterrenwacht een portabel observatorium, deze word in de Achterhoek gebruikt als ik een langere tijd daar verblijf, zodat ik niet elke keer mijn kijker hoef op te ruimen.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb