Begin

 

Mijn bouwjaar is 1958, werkzaam als grondwerktuigkundige bij een luchtvaartmaatschappij, ik ben getrouwd met een prachtige vrouw, ik ben vader van een mooie dochter, heb een hele grote vriend mijn hond (jammer genoeg is mijn grote vriend 24 juni 2022 overleden) en we hebben ook nog een mooi katje.

Hoe is het ooit begonnen? Simpel in 1969 is Neil Armstrong op de maan geland en vanaf dat moment is de interesse in alles wat er buiten de dampkring is geboren, mijn ouders dachten eerst dat het een bevlieging van me was en kochten bij LoeLap in Amsterdam mijn eerste "telescoopje" het ding was een soort pistoolkijkertje.

 

Ik kreeg daar ook 2 boeken bij, Thieme's sterrenboek en Thieme's ruimteboek, het spreekt voor zich dat het kijkertje niet veel liet zien maar toch....de Pleijaden, de maan, maantjes van Jupiter en nog wel een aantal dingen, na verloop van tijd zagen mijn ouders dat het toch wel serieus was en besloten mij een echte telescoop te doen, ze vonden er een bij de firma KeurKoop de oudere onder u kennen dit bedrijf vast wel.

Eigenlijk was het gewoon een slechte kijker, compleet van plastic een enkelvoudige lens die was gediafragmeerd tot 3cm, maar goed voor mijn gevoel kon het echte werk beginnen dit alles speelde zich af tussen mijn 12de en 15de jaar, een zogenaamde tante van mij (een goede vriendin van mijn moeder) attendeerde mij er op dat er in het Zuideinde van ons dorp een sterrenwacht was, daar ben ik toen naar toe gegaan.

Deze sterrenwacht zag er zeer indrukwekkend uit, een koepel met daar in een echte telescoop, een 75mm Polarex, de sterrenwacht heet Vesta opgericht door het toenmalig hoofd van de Christelijke school, ik ben lid geworden van deze sterrenwacht.

 

Op de leeftijd van 16 had ik genoeg geld gespaard voor een serieuze kijker, dat werd een  Polarex de NS 133 een 60mm kijker met een brandpunt van 700mm en 4 oculairen, toen ik voor het eerst door deze kijker keek was ik echt met stomheid geslagen een kristalhelder beeld en zoveel detail dat hield ik echt niet voor mogelijk, helaas heb ik deze kijker verkocht.

In de jaren daarna ben ik nog steeds bij de sterrenwacht gebleven, ik werd bestuurslid en vertegenwoordigde de sterrenwacht bij het opzetten van de LSV tegenwoordig de LSPS (de LSPS is in 2015 gestopt) , ik kan echt wel zeggen dat ik aan de wieg gestaan heb van zowel de sterrenwacht als van de LSPS.

Na 20 jaar actief te zijn geweest bij Vesta heb ik deze verlaten in die tijd heb ik mijzelf meer toe gelegd op fotografie, echter ik ben recentelijk weer in contact gekomen met Vesta omdat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan (helaas is de oprichter van deze sterrenwacht, Jan Voet 28 mei 2022 overleden) .

Het doet mij goed dat ik nog een goed contact heb gehad met Jan Voet ongeveer 1 1/2 maand voor zijn overlijden. 

In de loop van de jaren zijn er kijkers gekomen maar ook gegaan, ik heb werkelijk 10 tallen kijkers gehad van groot tot klein.

Als ik terug kijk op ruim 53 jaar amateur astronomie is er ongelofelijk veel veranderd, was eerst een 115mm newton en een 60mm refractor de basis instrumenten voor veel amateurs zijn dat tegenwoordig een 20cm newton en 10cm refractor het, moest je eerst alles opzoeken in boeken en sterrengidsen heb je tegenwoordig internet en wat te denken van fotografie, eerst met nog de "natte" film tegenwoordig de ccd camera's het verschil tussen de professionals en de amateur word steeds kleiner en in sommige gebieden overtreffen de amateurs de profs al.

Sterrenkunde is een hobby wat niet gauw verveeld.