Astrofotografie

 

Toen ik begon met de hobby astronomie heb ik de eerste jaren alleen maar visueel waargenomen, echter na verloop van tijd begon de interesse in fotografie wel serieus te worden, dit komt omdat ik al jaren met gewone fotografie bezig was.

Ik had toen een eigen donkere kamer waar ik mijn zwart/wit filmpjes ontwikkelden , de eerst jaren van mijn fotografie avontuur heb ik gedaan met een kleinbeeld spiegelrelfex camera.

Ik heb werkelijk meters Kodak TriX films versleten dit was een 27 din oftewel 400 asa film, een vrij grof korrelig maar licht gevoelige film. 

Gelukkig kwam daar in 1997 verandering in ik kocht toen mijn eerste digitale camera een Kodak DC20, dit was een heel simpel ding met een chip van 493X373 pixels.

Wat ik erg jammer vind, dat er soms gedoe is op bijvoorbeeld Forums over hoe moeilijk astrofotografie wel niet is en dat je daar een vermogen aan kwijt ben, ik hoop in dit topic wat verandering aan te brengen.

Het is wel zo dat je eerste foto vaak een mislukking is.......maar dan toch weer niet, van elke mislukking leer je, dus is de foto als nog geslaagd. 

Het is naar mijn mening handig om een soort dagboek aan te leggen als je gaat fotograferen met: wat voor telescoop, montering, camera, weersomstandigheden, locatie, belichtingstijden en dergelijke dat is (vind ik) handig als je de volgende sessie gaat doen.

In dit topic ga ik het alleen hebben over digitale fotografie.

 

 

Het Begin

 

Dit is mijn eerste digitale foto, gemaakt met de voor genoemde Kodak DC20 de datum was 22 april 1999, de maan was voor 41% verlicht.

De foto is gemaakt door een 6cm Bresser telescoop met een brandpunt van 700mm.

De kijker stond op een zogenaamde vork montering er werd dus niet gevolgd het gebruikte oculair was een 12.5mm orthoscopisch, wat ik deed, de kijker op de maan richten, scherpstellen op het oog, camera voor het oculair houden en voila foto gemaakt.

Na bewerkt met Paint Shop Pro 7, zo simpel kan je eerste maan foto zijn tegenwoordig met de bijna superieure camera's die zich in de mobile telefoons bevinden is het dus nog gemakkelijker. 

 

De Eenvoudigste manier

 

De meest simpele manier om foto's te maken kan bijna iedereen, wat je nodig heb is een camera waar je de sluitertijd, het diafragma en bij voorkeur ook de iso kan instellen en dan ook nog een stevig statief.

De foto is gemaakt op het eiland La Palma, gebruikte camera Canon 1100D, sluitertijd 20 seconde, iso waarde 3200 bij een lens instelling 18mm F4.5.

De lens is gewoon de standaard kitlens die bij de Canon hoort en wederom na bewerkt met Paint Shop Pro.

In West Nederland zijn dit soort foto's onmogelijk maar er zijn locaties waar het wel redelijk kan denk aan de Waddeneilanden, Drenthe, Overijssel en mij geliefde Achterhoek. 

 

Nu word het iets anders.

Bij de vorige foto's was er niets bijzonders nodig, het word wat anders nu, de camera's zijn anders je heb telescopen nodig en monteringen waar mee je kan volgen.

 

 

De Camera's

 

De camera's zijn eigenlijk niets anders dan lichtgevoelige chips in een behuizing

die aangestuurd worden doormiddel van een computer.

De bovenste camera is de planeet camera in dit geval een ZWO ASI 120mm mini en de onderste camera de deepsky camera een Meade DSI 2 pro.

Het zijn allebei monochroom camera's dat scheelt een Bayermasker zodat alle pixels gebruikt worden.

Het grote verschil is dat de ZWO niet gekoeld is en de Meade wel daardoor ontstaat er heel wat minder ruis bij de Meade dan bij de ZWO bij lange belichtingen.

Het zijn beide lowbudget camera's.

 

De Monteringen

 

Om goede foto's te kunnen maken is het wel handig dat je kan volgen of te wel de draaiing van de Aarde compenseren.

De montering op de foto is een EQ3, voorzien van een poolzoeker en een motor, de poolzoeker is een handig tool om de kijker gemakkelijk op de pool te richten.

Er zijn verschillende apps te krijgen voor ios en android om dit te kunnen doen.

Mijn zwaarste montering is een EQ5 deze kan zonder problemen een 12cm F8 refractor of een 15cm F8 Newton dragen.

 

 

Planeetfotografie

 

Bij planeet foto's maak je geen foto's maar een filmpje, het mooiste is zo veel mogelijk frames, maak van het scherpstellen wel even een ding doe dit zo nauwkeurig mogelijk, het voorbeeld is opgenomen met Firecapture 

Gebruikte telescoop: 9cm F10 refractor voorzien van een 2X barlow en de camera was voorzien van een IR pass filter die doorlaat vanaf 685 nanometer.

De montering is een EQ3 en de locatie Oostzaan.

 

Als de opname gesaved is dan moet het nog bewerkt worden, om de film te "stapelen" gebruik ik Autostakkert

Daarna word de foto die daar uit komt na bewerkt met Registax

Bij Registax gebruik je bijna alleen de wavelets, gamma en histogram om de foto te verscherpen.

Uiteindelijk word de foto dan zoals hiernaast.

 

Deepsky

 

Deepsky is wat anders, je maakt langer belichte foto's ipv van een filmpje, de foto hiernaast is 45 seconde belicht met de software die geleverd werd bij de camera.

Tevens maak je niet een foto maar meerdere, ook die ga je stapelen maar nu met een programma genaamd Deepskystacker

Er zijn een hele hoop YouTube filmpjes te vinden waar in uitgelegd word hoe dit programma werkt, het is eenvoudig te leren.

 

De foto hiernaast is het resultaat van 15 foto, omdat ik 15 foto's gemaakt heb van 45 seconde elk is de totale belichtingstijd 15X45=675 seconde.

Dat is 11 minuten en 15 seconde, het programma DeepSkyStacker is ook in staat om dode pixels te verwijderen, dat scheelt weer als je geen darks wil maken, ik probeer overigens wel altijd darks te maken. 

De foto is uiteindelijk weer na bewerkt met Paint Shop Pro.

 

Afsluitend

 

Ik had al gezegd dat ik lowbudget werk, de foto van Mars is gemaakt met een 9cm F10 Skywatcher voor zien van een 2X barlow lens kosten op een EQ3 ongeveer €400, de ZWO camera heeft mij €150 gekost en het gebruikte IR pass filter €75 totaal dus €625.

De foto hiernaast is gemaakt met dezelfde setup, het is dus wel duidelijk dat maan/planeet fotografie heel goed te doen is met eenvoudige middelen.

 

Wat ik geschreven heb in afsluitend over planeet fotografie nu even over deepsky, de foto van M51 en deze hiernaast van M81 zijn gemaakt met een 13cm F5 Newton ook op een EQ3 (dezelfde) maar nu in het primaire brandpunt

Kosten: Kijker met montering €400, camera €200 (tweedehands) geen filters.

Alle hiervoor opgenoemde software is gratis, ik gebruik wel een betaalde versie van PaintShopPro en Photoshop maar ook daar is een goed alternatief voor Gimp

Als je besluit om te gaan fotograferen hoop ik dat dit topic je een beetje op pad helpt, anders kan je me mailen, zie "Home" .