Lichthinder en de Bortle-schaal

 

 

Nederland behoord helaas tot de 3 meest licht verontreinigde landen ter wereld, samen met België spannen we echt de kroon.

Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar je bijvoorbeeld de Melkweg kan zien.

Prettige uitzonderingen zijn de Waddeneilanden, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en mijn geliefde Achterhoek maar ook daar halen ze het niet op een echt donkere plek zoals de woestijn of het eiland La Palma.

 

John E. Bortle heeft een schaal ontwikkeld waar aan je kan zien hoe de omstandigheden zijn in je eigen locatie.

 

Schaal 9: nachthemel in de binnenstad.

De gehele hemel is tot aan het zenit verlicht, sterrenbeelden zijn nauwelijks te herkennen, met het blote oog zijn Messier objecten niet te zien op misschien de Pleijaden na alleen de maan de de helderste planeten zijn te doen.

Magnitude 4 of minder.

 

Schaal 8: nachthemel is grote steden.

De nacht hemel is grijs tot melk wit, het herkennen van de sterrenbeelden gaat moeilijk, op een zeer heldere nacht zijn misschien door een ervaren waarnemer M31 en M44 te zien.

Messier objecten zijn misschien in een middelgrote telescoop te zien.

Magnitude 4.5 hooguit.

 

Schaal 7: nacht in dorpen of steden.

De melkweg is hooguit is het zenit te zien, lichtbronnen zijn rond om te zien, de wolken als die er zijn zullen melkwit oplichten, de helderste Messier objecten zijn onopvallend.

Magnitude 5.

 

Schaal 6: nachthemel in grote dorpen.

Het zodiakale in nooit zichtbaar, in het zenit is de melkweg nog wel te zien de wolken zijn in de nacht opvallend aanwezig.

De krant is te lezen in het donker, M312 zal je net aan kunnen zien.

Magnitude 5.5.

 

Schaal 5: nachthemel in kleine dorpen.

Het zodiakale lich zou net aan zichtbaar kunnen zijn, met moeite vooral in het voorjaar of najaar, lichtbronnen zijn rondom zichtbaar en hinderlijk, wolken zijn helderder dan de hemel.

Magnitude 6 bij zeer goed weer.

 

Schaal 4: nachthemel op het platteland in de buurt van dorpen.

Het zodiakale licht kan nu wel opvallen in alle richtingen zijn in de omgeving lichtkoepels zichtbaar, wolken worden zwak verlicht.

M33 is periveer zichtbaar met enige moeite.

Magnitude 6.1 tot 6.5.

 

Schaal 3: nachthemel platteland.

Het zodiakale licht kan opvallen, hier en daar aan de horizon zijn wat lichtkoepels zichtbaar van dorpen en steden, de wolken zijn niet echt zichtbaar maar blokkeren het licht van de sterren.

De melkweg is prominent.

Magnitude 6.5 tot 7.

 

Schaal 2: zeer donkere hemel.

Het zodiakale licht is zichtbaar, in de melkweg zijn duidelijke structuren zichtbaar, wolken zijn alleen zichtbaar omdat ze het sterlicht tegen houden, je kan je eigen voeten nauwelijks zien.

Magnitude 7 tot 7.5.

 

Schaal 1: uitzonderlijke donkere hemel.

Nu is ook het Gegenschein zichtbaar, de melkweg is volledig zichtbaar, de heldere planeten storen nu zelfs, M33 is zonder problemen te zien.

Magnitude 7.5 tot 8.

 

Meer informatie over hoe belangrijk donker is klik op de button van Nacht van de Nacht.